4 aparate isteţe care mă ajută să caştig timp

 

A
Merită să cumperi aspirator fără fir, steamer pentru gătit, uscător de rufe sau mașină de spălat vase? Eu zic că da. Când era Matei bebe mic, dimineață, imediat ce mă trezeam băgam la spălat o mașină de rufe. Până plecam la plimbare cu Matei, ciclul de spălare se termina. Înainte să ieșim pe ușă, mutam rufele spălate în uscător, iar în mașina de spălat băgam altele pentru spălare. Cu o simplă apăsare pe buton, porneam mașina de spălat vase și aspiratorul fără fir. Făceau zgomot toate astea care mergeau în același timp? Cam, da, dar nu prea ne interesa pentru că noi le lăsam să trăncăne și plecam la plimbare. Ne întorceam după ce își terminau treaba. Ce spuneti, merită? Dacă nu e un efort colosal pentru tine, da, merită!…și nici măcar nu trebuie să le iei pe cele mai scumpe.

Când e vorba de timp, cred că oricine/orice poate să ţi-l fure merită înlăturat. Am văzut la mama ce efort presupune să ţii o casă curată, să găteşti, să speli când ai job şi copii (trei copii are mama !!!!) Dacă te întreabă cineva la sfârşitul zilei cum te cheamă, în mod sigur stai puţin să te gandeşti până dai răspunsul. Când să te mai joci cu ei, când să mai faci teme, când să te mai îngrijeşti şi de dezvoltarea nu doar de creşterea lor. Cu tot efortul, cred ca mama a reuşit să le imbine pe toate şi da, sunt tare mândră de ea.
Deşi am un super exemplu acasă, cred că acest stil de viaţă nu este pentru mine. Nu mi-l doresc, pur şi simplu. Aşa că, am căutat ceva accesibil şi care să mă ajute în activităţile casnice ca să caştig timp. Ţi le spun în ordinea în care imi vin acum în minte:

 

Aspiratorul fără fir

 

Beneficiul cred că e clar şi extrem de uşor de intuit. O dată pe săptămână băgăm aspiratoul cel mare şi puternic… şi pe care Matei nu îl suportă deloc. În restul zilelor, Ronţăilă (cum l-am botezat noi) se plimbă slobod prin casă şi “papă” ce gaseşte pe podea. Astfel, mă ajută să am mereu casa curată cu un efort minim din partea mea iar pentru Matei este culmea distracţiei 🙂 …şi chiar nu a fost aşa scump.

 

Steamerul pentru pregătit mâncarea lui Matei

 

Oooooo mi-nu-nă-ţi-e! Pui legumele sau carnea în recipient şi laşi să se pătrundă la abur 10-20 min, în funcţie de ce găteşti. Râşneşti totul imediat, în recipientul in care ai gătit şi gata, Matei poate servi masa 🙂 Obţin o mâncare sănătoasa într-un timp scurt. Este foarte uşor de utilizat şi de curăţat. Pot sa-l iau cu mine şi când plecăm pentru câteva zile pe undeva. Ce să vreau mai mult?! 🙂

 

Uscatorul de rufe

 

Când ai un bebeluş speli mult. Îmi dai dreptate, aşa-i? Dar unde să usuci la bloc atâtea rufe şi mai ales iarna? Pentru mine este şi mai dificil deoarece nu am finalizat renovarea apartamentului iar balcoanele sunt încă neutilizabile. În plus, Matei foloseşte multicele haine pentru că se pătează des de mâncare, de pipi sau caca (cred ca am învaţat greu să pun un scutec corect), de scutecele de finet, prosoape, etc. Bebeluşii cresc repede şi nu am vrut să cheltuiesc mulţi bani pe haine.
Cu uscatorul de rufe am optimizat proceseul spălare-uscare-călcare, am cumpărat mai puţine haine pentru Matei (astfel, mi-a fost şi mai uşor să le stochez). Pe langă asta, am câstigat şi spaţiu în casă deoarece am renunţat la uscatoarele clasice care se întind prin casă.

 

Maşina de spălat vase

 

Înainte să se nască Matei, spăltul vaselor mă relaxa însă, soţul m-a convins că maşina de spălat vase chiar îşi merită banii. Acum îi mulţumesc că a cumparat-o. Deşi suntem doar trei persoane în familie (iar Matei e un bebeluş), gătim şi mâncăm mult acasă. Pentru Matei, la fiecare masă de prânz, pregătesc zilnic cel puţin 3 variante de mâncare în castronaşe diferite, evident. Piure simplu de legume într-unu’, acelaşi piure dar cu carne în altul şi, pentru situaţiile în care vreau să-l păcălesc ca să mănânce şi carne, pun piure cu carne şi puţin iaurt în altul. Seara e mai simplu că nu mănâncă nimic în afară de iaurt. La cele trei castronaşe de la prânz se adună şi oalele în care am gătit pentru el, apoi pentru noi şi hai că reuşim, nu ştiu cum, să adun o maşina de vase în fiecare zi.
Cred că mi-ar lua cam 40-60 min să spăl toate vasele pe care le folosim zilnic, nu mai zic de zilele în care avem musafiri sau când gateşte soţul aşa mai consistent câteva feluri de mancare şi desert.

 

*** Nu mai suntem campioni în bloc la consumul de apă

Până să avem maşina de spălat vase, eram în top şi la consumul de apă. Cum deocamdată, nu avem centrală proprie, până vine apa caldă să pot spăla ca lumea vasele aştept să curgă min. 15 l de apă rece. Aparatul acesta consumă doar apă rece şi doar 10 litri (care e şi mai ieftină decât apa caldă). Ştiu, te gândeşti că plătesc mai mult la lumină dar diferenţa nu este foarte mare deoarece consumul maşinii pe care o avem noi este mic pentru programul mediu pe care îl folosesc frecvent.

În plus (şi asta e la fel de important pentru mine), Matei este fascinat de masina de spalat vase şi mă urmăreşte răbdător în timp ce bag/scot vasele, deci nu trebuie să irosesc aiurea timpul în care el doarme.

*** Pe scurt

Ce să mai, pe scurt o găsesc utilă pentru că:
– Câştig cam 40-60 min/zi;
– Am optimizat consumul de apă;
Vasele sunt mai bine spălate pentru că temperatura la care sunt spalate în masină este mai mare decât cea pe care o suportă mâna mea;
– Este uşor de utilizat (pentru mine este foarte important şi acest aspect);
– Se intreţine usor;
– Este incorporabilă şi nu se vede;

 

Cam asta a fost.
Abia aştept să fie accesibil în România şi o unealtă de călcat rufe că aici cam am de petrecut timp 🙂

Tu cum te descurci cu toate?

O zi cu spor!

 

 

 

 

 

Vezi şi

CUM ÎMI ŢIN casa curată

CA SĂ caştig timp

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Mama lui Matei

Bună! Te invit cu caldură să mă descoperi. Caut idei, testez soluţii şi scriu despre cum încerc să găsesc resursele care-mi sunt necesare pentru a face om din puiul pe care l-am născut. Scriu despre: dragoste necondiţionată, timp cât de mult şi de bani cât de cât. Dacă consideri că rezonăm, mi-ar plăcea să intrăm în dialog. Poţi să îmi laşi un comentariu la sfârşitul articolelor sau să mă contactezi în privat la contact@mamaluimatei.ro Spor în toate! Mama lui Matei

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *