Ferma de Sub Penteleu. Musafir de weekend

A Am fost la Fermă din propria inițiativă (și pentru că a acceptat soțul :)), pe banii noștri, atunci când am avut chef și timp. Aș dori să-ți spun acest lucru încă de la început ca să fii sigur că ceea ce vei citi în continuare sunt 100% impresiile mele, ca vizitator al Fermei de Sub Penteleu și nu ca om care scrie diverse pe net (că nu-mi place să mă numesc blogger). Bun, acum că am lămurit acest astept (important), hai să-ți spun mai departe.

Am tot citit impresii despre Ferma de Sub Penteleu dar nu știu de ce am tot amânat momentul în care să o cunoaștem, până acum două săptămâni. Cum eram sătulă de plimbările la Sinaia, pe Valea Prahovei și prin Dâmbovița, am căutat pe net locații pe unde să ne petrem weekend-ul ca la țară și, în același timp,  să putem admira peisaje de munte, frumos colorate de Doamna Toamnă. Unde să mergi pentru asta?

 

Mami, e momentul să mergem la Ferma de Sub Penteleu

Pe net se spunea că Ferma de Sub Penteleu ar fi un spațiu foarte mare, cu multe animale, cu aspect rustic șiiiiii…..fără semnal pentru telefon și Internet, ceea ce m-a atras într-un fel (iar în altul mi-a generat teamă). Chiar așa a fost (dar fără teamă)!

Mi-ar fi plăcut să ne cazăm la Fermă dar n-am găsit nicio cameră disponibilă. Acest lucru nu putea fi un obstacol, corect, mai ales că am citit pe site-ul lor că poți merge doar în vizită.

 

Am găsit o altă pensiune drăguță la care să ne cazăm vineri seara, Pensiunea Agroturistică Diana, din Comuna Măgura. Întru-un fel, parcă a fost mai bine cum a aranjat Dumnezeu lucrurile pentru că ne-a plăcut în această pensiune. Este o pensiune nouă, mobilată frumos, este curățenie, camera în care am stat oferă o priveliște superbă, gazda este extrem de drăguță și de prietenoasă. Ne-am dat în leagan iar Matei s-a jucat seara și dimineața cu o pisică și cu o scumpete de cățel.

 

După un mic dejun gustos și sățios, pregătit cu drag de gazda noastră, am pornit spre Ferma de Sub Penteleu. Ne-a luat cam 90 de min să ajungem din localitatea Măgura și până la Fermă. Sunt 72 de km de drum șerpuit, drum județean îngust și drum forestier foarte îngust (adică, încăpea doar o mașină ).

 

La drum lung, aliați ne sunt masa pentru scaunul auto, cărțile cu abțipilduri, sticlele de apă și olița portabilă.

 

 

Spre Ferma de Sub Penteleu, la 4 ore distanță de București

 

Ferma de Sub Penteleu se găsește pe malul Bâscăi Mari, la poalele munților Penteleu, în cătunul Gura Milii, satul Varlaam, comuna Gura Teghii din Județul Buzău. Dacă am fi venit direct din București, cred că am fi făcut în jur de 4 ore pe drum (fără opriri). Cam multicel, poate, dar fiind cazați de vineri seara la Pensiunea Diana din Măgura, până la Ferma de Sub Penteleu am făcut cca. o oră și jumătate și nu ni s-a părut obositor.

 

De la Măgura și până La Fermă este un drum șerpuit: Măgura-Ciuta-Viperești-Cislau-Mărunțișu-Pătârlagele-Valea Lupului-Chirlești-Păltineni-Nehoiu. La ieșirea din Nehoiu am făcut dreapta, pe podul de după punctul de transformare, apoi- Bâsca Rozilei-Furtunești-Gura Techii-Varlaam. Găsiți aici și o localizare pe hartă.

Ultima bucată de drum, după ce treci pe pod, înseamnă drum forestier. Începând de aici ești fără semnal la telefon. Noi ne-am ghidat după Waze și nu am avut probleme (pentru că acesta vă descarcă automat harta și poate fi folosit chiar și în zonele fără semnal GSM). Ne așteptam să se întample asta pentru că am am fost anunțați de un angajat al Fermei, care ne-a îndrumat pe parcursul drumului.

 

În dreptul pensiunii Varlaam am facut stânga pe podul de piatră și am mers în continuare pe drum pe lângă râul Bâsca Mare (în partea dreaptă). După aprox. 10 minute am văzut un indicator, pe dreapta, cu sigla Ferma de sub Penteleu și parcarea lor privată (opriți în dreptul indicatorului cu sigla Fermei, deschideți poarta și intrați în curte unde este parcare amenajată). Dacă urmați Waze sau altă hartă GPS o să vă indice puntea veche și parcarea neamenajată de lângă aceasta. Apoi am trecut pe o punte de lemn noua , avându-l pe Matei în căruț. Puntea aceasta se trece numai la picior și pare a fi menită să te conducă, natural, spre o altă lume, departe de stresul obișnuit.

 

 

 

Vizita la Ferma de Sub Penteleu

 

Am fost musafirul Fermei de Sub Penteleu, chiar dacă nu ne-am cazat la acolo. Aceasta pentru că am luat masa de pranz la Fermă. Pentru că nota de plată a fost de minim 60 ron/persoană am primit bonus și un tur al Fermei, sub îndrumarea unui ghid.

 

Ferma de Sub Penteleu mi s-a părut o oaza mare de verdeață (iarbă, flori și pomi de toate felurile: meri, cireși și chiar aluni), frumoasă, îngrijită. A fost distractiv să o traversăm cu căruțul pentru că terenul e specific zonei deluroase (desigur). Parcă am făcut un soi de offroad :))). Bine că avem căruț de căruț.

 

Îți recomand și:

Pe unde ne plimbăm copiii. Inspirație pentru părinții copiilor iubitori de animale

 

Mâncarea sănătoasă este preparată în principal din alimentele produse acolo. Parcă meniul nu a fost foarte variat la prânz dar am plecat sătui. Poti consulta meniul aici. Am nimerit chiar intr-o zi cu muuulți copii la masă, de vârsta apropiată de a lui Matei.

 

După masă, am colindat prin Fermă, însoțiți de un ghid, un tânăr priceput la multe activități, cu inițiativă, prietenos și vorbăreț, de la care am și primit o lecție de vânzări (sau mai bine spus, de la care am furat un pont de vânzare 🙂 ). Ne-a dus pe la animalele (capre, vaci, iepuri, cai) și pe la păsările din Fermă (gâște, rațe bibilici și găini), ne-a plimbat prin “ograda” mare, ne-a povestit despre istoria Fermei dar și despre planurile de viitor ale propretarilor. Apoi ne-a propus să-l dăm pe Matei în tiroliana pentru bebeluși (există alta și pentru copii mai mari). Nu am avut timp să mă gândesc dacă să accept sau nu pentru că Matei s-a prins cu mâinile de scaunul tirolianei și încerca să se urce singur. Păi, dacă copilul vrea, nah, să-l dăm. Și cu ce bucurie s-a dat că abia am putut pleca de acolo.

 

 

Mai venim sau nu La Ferma de Sub Penteleu?

 

Ferma de Sub Penteleu este una dintre puținele locații la care aș dori să mă reîntorc și la vară, deoarece sunt multe activități pe care acum le-am ratat. Pe lângă spațiile mari de joacă (din exterior dar și din interior) de care Matei s-ar bucura cu toata inima, la Fermă poți să participi la ateliere de olărit, de tâmplărie și de țesut (pe acesta il vizez eu 🙂  ); poți să participi la activitățile de grădinărit sau poți să îngrijești animalele. Vara, poți face chiar și plajă pe malul râului Bâsca. Relaxare, ce să mai!

Abia aștept să colind și împrejurimile, când Matei va fi un pic mai mare, și să facem drumeții. Priveliștea în zona este superbă, cel puțin toamna.

Verdinct final: Da, o să mai venim. Sper să găsim și cazare tot la Ferma de Sub Penteleu.

 

Nota:

  • Conform informațiilor de pe site-ul http://fermapenteleu.ro, vizita Fermei este gratuită, însă este nesar achiziționarea produselor de la fermă în valoare de cel puțin 60 de lei sau a meniurilor de prânz (60 lei/persoană și 30 lei/copil cu vârsta până în 12 ani).
  • De asemenea, vizita la fermă se poate face doar cu rezervare în prealabil. Responsabilii Fermei trebuie să fie contactați cu cel puțin două zile înainte în acest sens și să le trimiteți: număr de persoane (câți adulți, câți copii, ce vârste au copiii), ora aproximativă la care ajungeți și cât timp doriți să petreceți în Fermă.
  • Oaspeții nu au acces la bucătăria fermei, mesele sunt servite în sala de mese.
  • Accesul cu alimente din afara Fermei nu este permis, cu excepția mâncărurilor pentru bebeluși și pentru oaspeții cu regimuri stricte/intoleranțe alimentare.

 

Sper că vă este utilă informația 🙂

 

 

Îți recomand și

Ce-am făcut bine în prima călătorie de 12 ore cu bebe, în Grecia, și ce, nu

Despre Grădina Vlahiia, “bijuteria” autentic românească, de la Snagov

Cu drag,

 

 

Mama lui Matei

Bună! Te invit cu caldură să mă descoperi. Caut idei, testez soluţii şi scriu despre cum încerc să găsesc resursele care-mi sunt necesare pentru a face om din puiul pe care l-am născut. Scriu despre: dragoste necondiţionată, timp cât de mult şi de bani cât de cât. Dacă consideri că rezonăm, mi-ar plăcea să intrăm în dialog. Poţi să îmi laşi un comentariu la sfârşitul articolelor sau să mă contactezi în privat la contact@mamaluimatei.ro Spor în toate! Mama lui Matei

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.