Scrisoarea unei învățătoare către elevii săi

 

 

De câte ori nu ai auzit în ultimul timp, vorbindu-se cu revoltă, cu antipatie și dispreț la adresa cadrelor didactice? Destul de des, așa-i? Și spun “destul de des” pentru că, învățătorii/profesorii, la fel ca preoții sau ca doctorii sunt categorii aparte de profesii, care cer anumiți oameni. Sunt oameni despre care nu ne dorim să auzim de rău pentru că viață noastră sau a copiilor noștri depinde în mare măsură de cât de bine pregătiți sunt și de cât de mult suflet pun în meseria lor.

 

Îți mai aduci aminte de doamnă învățătoare?

 

Oare este cineva care nu își aduce aminte de doamna învățătoare? Eu zic că mulți dintre noi (vorbesc de cei din generația mea) își amintesc cu bucurie de doamna învățătoare. Dacă și tu ai avut norocul să fie o persoană plăcută și care să-ți fi transmis dragostea de învățătură și de școală, sunt sigură că ai avut un drum lung în domeniul studiului și că l-ai străbătut cu drag.  Și mai cred că respecți această profesie, că-i înțelegi valoarea, că-i acorzi importanța care i se cuvine.

 

În perioada sfârșitului de an școlar mi-a fost dat să aud o colegă vorbind cu drag de învățătoarea copilului său. Waaaau! Deci, mai există dascăli cu vocație și cu dragoste pentru copii dar și părinți care să le recunoască efortul și să înțeleagă care este de fapt darul pe care îl primesc copiii lor: un start bun în viața de învățăcel, respect pentru școală și pentru profesori.

La finalul clasei a 4-a, doamna învățătoare de care vorbea colega mea, a transmis elevilor săi gândurile și urările sale printr-o scrisoare (scrisă de mână și nu redactată la calculator). Am avut ocazia să o citesc și pentru că m-a impresionat, doresc să o împărtășesc cu voi.

 

Iată scrisoarea unei învățătoare către elevii săi !

[ps: Doamna învățătoare, vă mulțumesc pentru acordul de a o publica!]

 

 

Drum bun, copiii mei!

 

Iată-ne ajunși la finalul drumului pe care l-am avut de parcurs împreună…A fost o călătorie fascinantă spre mintea și sufletul fiecăruia dintre voi, cu satisfacții și neîmpliniri, cu bucurii și tristeți, cu surprise plăcute și mai puțin plăcute, cu emoții multe…Un drum inițiatic care sper să fi sădit în voi semințele curiozității, ale nevoii de explorare și descoperire, ale dorinței de a fi în fiecare zi mai bun.

 

Cred că am reușit să las un pic din sufletul meu în fiecare dintre voi și sper să vă amintiți cu drag de clipele petrecute împreună. Toate experiențele prin care am trecut ne-au făcut mai buni, mai puternici, mai toleranți, mai speciali. Am încercat să vă transmit dragostea de carte, de oameni, de frumos, de bine, de natură, de Dumnezeu, să vă conving să nu judecăți cartea după copertă și nici omul după haină, să vă demonstrez că împreună e mai bine și că fiecare este unic, special și are multe de oferit celorlalți, dar și de învățat de la aceștia, că “Împreună vom reuși!”, că într-o mare familie.

 

Aș vrea să nu uitați să visați, să nu renunțați la scopul propus de la primul obstacol, să vă ascultați inima și să vă faceți părinții, bunicii si pe toți cei dragi, mândri de voi…Dar cel mai important este ca voi să fiți mândri de realizările voastre, împăcați cu alegerile făcute, convinși că ați făcut tot ce v-a stat în putere pentru a reuși, că ați fost corecți, inimoși și buni!

 

Ascultați-va părinții, bunicii, respectați-i, nu uitați că ei vă iubesc necondiționat și vă doresc doar binele. Nu uitați să le mulțumiți pentru toate sacrificiile făcute pentru voi (sunt sigură că nu au fost puține), așa cum și eu le mulțumesc pentru încrederea și sprijinul acordate, pentru interesul, receptivitatea și implicarea de care au dat dovadă, pentru că au acceptat să fim o echipă, o familie extinsă, pentru că i-am simțit aproape, alături de mine și de voi. Și, că în orice familie, au mai existat dezacorduri, nemulțumiri, probleme, pe care sper că am reușit să le rezolvăm, să le depășim, pentru a putea încheia “parteneriatul” cu bine, fără regret și cu sufletul împăcat.

 

“Viata este o călătorie, nu o destinație!” (Ralph Waldo Emerson), este important ce facem de-a lungul drumului, experiențele prin care trecem, hotărârile pe care le luăm, oamenii care devenim, și mai puțin contează unde ajungem. Omul este suma faptelor sale – fiți oameni buni, generoși, toleranți, optimiști pentru a putea acumula cât mai multe experiențe pozitive și pentru a aduce o schimbare în bine în lume.

Lunga voastră călătorie prin viață este de-abia la început…Este un privilegiu și o binecuvântare să pot fi parte a acestui drum și sper că acest început să fie un start bun în maratornul vieții.

 

Mi-am dorit să vă învăț să gândiți cu inima, să nu puneți la suflet toate răutățile lumii, să va ridicați atunci când ați căzut, să învățați din greșeli și sa fiți niște luptători! “Gloria nu este a celor neînvinși, ci a celor care se ridică după fiecare lovitură!” (proverb chinezesc).

 

Multumesc, copiii mei, pentru momentele speciale petrecute împreună, pentru surprizele făcute, pentru ca m-ați lăsat să intru în mintea si în sufletul vostru, pentru că am copilărit alături de voi, am râs, am plâns, ne-am susținut, ne-am încurajat, ne-am jucat, am descoperit, am învățat, am evoluat!”.

 

Chiar dacă drumurile noastre se vor despărți, veți rămâne mereu “copiii mei” și întotdeauna ușa mea va fi deschisă pentru voi, ori de câte ori veți vrea un sfat, o vorbă bună, o încurajare, un cuvânt de apreciere, un umăr pe care să plângeți….

 

Vă îmbrățișez cu drag,

 

O. E. Florea,

Professor, părinte, prieten,

Confident, coleg, copil,

Om…

Mama lui Matei

Bună! Te invit cu caldură să mă descoperi. Caut idei, testez soluţii şi scriu despre cum încerc să găsesc resursele care-mi sunt necesare pentru a face om din puiul pe care l-am născut. Scriu despre: dragoste necondiţionată, timp cât de mult şi de bani cât de cât. Dacă consideri că rezonăm, mi-ar plăcea să intrăm în dialog. Poţi să îmi laşi un comentariu la sfârşitul articolelor sau să mă contactezi în privat la contact@mamaluimatei.ro Spor în toate! Mama lui Matei

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.