Gata cu multele pungi de plastic din magazine. 1 iulie 2018 e aproape

 ***

Toate ambalajele de plastic de pe piața Uniunii Europene vor fi reciclabile până în 2030.

 

Până în 2030, consumul materialelor plastice de unică folosință va fi redus iar utilizarea intenționată a pungilor din plastic va fi restricționată. Asta își propune prima strategie privind utilizarea materialelor plastice, adoptată de Uniunea Europeana în 16 ianuarie 2018 (detalii aici). Acest pas ar fi o primă etapă în tranziția către o economie circulară (economia care produce zero deșeuri).

Această strategie își propune să schimbe modul în care produsele sunt concepute, create și/sau ambalate, modul în care sunt utilizate și apoi reciclate.

Ce implică această strategie?

  • Inovarea și invenția, ceea ce va conduce la apariția unor noi industrii. Invenția unor alte materiale care s-ar preta pentru ambalarea produselor, de exemplu. Identificarea unor noi tehnologii de producție mai puțin poluante, capabile să mențină economiile competitive.
  • Apariția altor joburi generate de modul în care se va dezvolta acestui nou model de producție și de consum.
  • Educarea maselor. Schimbarea modului de gândire al populației și de acțiune în ceea ce privește atitudinea față de produse și de plastic în general, alături de crearea obișnuinței de a recicla.

 

Obiectivele UE necesită efortul combinat și cumulat al populației, al industriilor și al guvernelor și cred că pot fi atinse într-o măsură acceptabilă doar dacă reciclarea va devini profitabilă pentru întreprinderi.

 

Te invit să citești și : E mai simplu cu mai puține pungi de plastic, dar până ne obișnuim mai durează

 

Știi ce reguli se vor aplica curând în România?

 

Potrivit unui proiect de lege aprobat în 5 octombrie 2017,  ca să se alinieze la legislaţia europeană, Guvernul din România va interzice introducerea pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner, pe piaţa naţională, de la 1 iulie 2018, iar începând cu 1 ianuarie 2019 interzicerea comercializării acestora (detalii aici).

Nerespectarea acestor prevederi vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 15.000 şi 25.000 de lei.

 

În concluzie

Nu vă pară rău pentru că sigur se va găsi o soluție pentru a avea cu ce transporta cumpăraturile, una mai prietenoasă cu mediul.

Rețineți că mai puțin plastic în viața noastră înseamnă o planetă mai sănătoasă pentru copiii noștri și pentru copiii copiilor noștri. Din dragoste pentru ei, vom reuși să trăim mai bine și mai curat.

 

Mama lui Matei

Bună! Te invit cu caldură să mă descoperi. Caut idei, testez soluţii şi scriu despre cum încerc să găsesc resursele care-mi sunt necesare pentru a face om din puiul pe care l-am născut. Scriu despre: dragoste necondiţionată, timp cât de mult şi de bani cât de cât. Dacă consideri că rezonăm, mi-ar plăcea să intrăm în dialog. Poţi să îmi laşi un comentariu la sfârşitul articolelor sau să mă contactezi în privat la contact@mamaluimatei.ro Spor în toate! Mama lui Matei

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.