Pamukkale. Nu ai cum să uiți

AStațiunea Pamukkale, situate în sud-vestul Turciei, la 25 km nord-est de Denizli si la 652 km sud de Istanbul, in regiunea Aegean ( sudvestul Turciei), pe valea raului Menderes, a fost pentru mine un peisaj de poveste, unic, deosebit, impresionant.

 

Am văzut o minune a naturii: Pamukkale

 

Înainte de a ajunge la băile termale, se pot admira ruinele orașului Hierapolis, construit de romani în sec al II-lea î.Hr (rămășițele porților, teatrelor, templelor, băilor sau ale locuințelor).

Apoi, minunea!

Apa termală a construit aici, de-a lungul timpului, un peisaj absolut fantastic. Un munte de calcar ce arată ca un castel de bumbac (de aici și numele Pamukkale) sau ca un imens castel cu pereți groși de gheață care se întinde pe aproximativ 600 de metri lungime şi 200 metri lăţime.

Terasele albe din travertine sunt pline cu apă termală. Sunt și foarte multe terase secate ce arată ca o vată de zahăr imaculată și pufoasă.

 

Terasele din carbonat de calciu sunt sculptate de izvoarele termale care vin din adâncuri, și care sunt bogate în calciu. Apa acestor izvoare are temperaturi între 33-36 de grade celsius.

 

Turiștii sunt muuuuuulți, mii de oameni pe zi, de peste tot, vizitează această zonă.

 

Îți recomand și:

Ce-am făcut bine în prima călătorie de 12 ore cu bebe, în Grecia, și ce, nu

Piscina Cleopatrei

 

Aici se află și Piscina Cleopatrei, o piscine naturală, înconjurată de leandri și palmieri, cu apă termală foarte caldă si bogată în fier. Pe fundul piscinei se găsesc coloane din vechiul Hierapolis.

Se spune că o femeie care înoată cel puțin o dată în piscina Cleopatrei va întineri cu zece ani deoarece apele acelea sunt la fel de benefice precum băile în lapte pe care Cleopatra obișnuia să le facă.

 

 

  • Acces-ul în zona formațiunilor calcaroase se face numai descălțați.
  • Hainele și încălțămintea se pot lăsa la intrare.
  • Nu este permis accesul cu bagaje de mână.
  • Este permisă filmarea/fotografierea zonei.
  • Ochelarii de soare vă sunt foarte utili deoarece terasele albe, scăldate de lumina soarelui strălucesc puternic. La fel de utile sunt și pălăria de soare și crema de protecție solară.
  • Îmbrăcămintea e bine să fie subțire și comodă deoarece temparatura aerului este mare iar zona are foarte puțină vegetație.
  • Unele suprafațe ale teraselor sunt foarte alunecoase și trebuie să fiți foarte atenți pe unde călcați.
  • Puteți face plajă dacă aveți și costumul de baie pregătit
  • Pentru intrarea în Pișcina Cleopatrei se plătește bilet separat.

 

 

Te invit să citești și 

Prima oară la mare cu bebe de 2 luni

 

Pe unde ne plimbăm copiii. Inspirație pentru părinții copiilor iubitori de animale

 

 

Sanătate și vreme bună de hoinărit!

 

Mama lui Matei

Bună! Te invit cu caldură să mă descoperi. Caut idei, testez soluţii şi scriu despre cum încerc să găsesc resursele care-mi sunt necesare pentru a face om din puiul pe care l-am născut. Scriu despre: dragoste necondiţionată, timp cât de mult şi de bani cât de cât. Dacă consideri că rezonăm, mi-ar plăcea să intrăm în dialog. Poţi să îmi laşi un comentariu la sfârşitul articolelor sau să mă contactezi în privat la contact@mamaluimatei.ro Spor în toate! Mama lui Matei

There are 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.